Install Plugins ini untuk menjaga WordPress website anda…

Selamat pagi semua, hari ini saya akan tunjukan kepada anda bagaimana untuk secure wordpress anda daripada spam / malicious attack, dan kepada semua pengguna under KelateBIZ sangat2 di syorkan untuk mengikut step2 ini..

Ringkasan Post ini?..

– Cara Install WordFence plugins

– Cara  setting plugins WordFence

– Sedikit maklumat berkaitan keselamatan WordPress website.

Step pertama; Login ke wordpress anda dan tengok pada menu tepi cari Plugins dan tekan Add New:

Next lihat pada sebelah kanan cari search box dan tulis: Wordfence Security

cari plugins yang nama dia; Wordfence Security – Firewall & Malware Scan, dan pastikan logo dia sama macam gambar di atas.

Lepas tu tekan Install Now, untuk start install plugins tersebut..

Dah siap install terus tekan Activate. lepas siap active dia akn terus redirect ke pages Wordfence ni.. dan akn keluar mcam di bawah ni;

masukkan email anda dan pilih Yes/No, saya cadangkan pilih No untuk elakkan email spam Newsletter dari diorang. dan bawah sekali agree terms lepas tu tekan continue.

Seterusnya dia akan suruh masuk key kalo ada beli premium key, tapi cukup dah pakai yang free ni pun.. jgn risau dan tekan No Thanks..

DAH BERJAYA DAN COMPLETE SEMUA NEXT JOM KITA TRY SCAN WEBSITE WORDPRESS KITA.

 

Seterusnya cari di menu tepi WordFence dan tekan…

Dah masuk page Wordfence tu, dia akn ada tour guide just follow je satu2.. untk senang faham cara guna plugins ini.

dah habis tour tngk dekat atas page plugins tu, mcam gmbr di bawah ni dn tekan CLICK HERE TO CONFIGURE.

Next dia akn keluar mcam bawah ni; dia akan select secara auto tau ikut server anda di setup macam mana, tapi kalo anda rasa tak sama dengan configuration server anda just tukar je kepada yang sesuai. tapi biasa by default dia pilih tu dah betul.. lepas tu tekan; DOWNLOAD .HTACCESS 

lepas tu tekan continue, files yang di download tu untuk backup kita just simpan di PC kita dengan baik, in case senang nk restore balik.

So dah siap la..  kalo mcam pakai : LiteSpeed dia akan ambil masa skit dlm lebih kurang 20-30minit untk take effect, yang notification untuk auto update tu bagus juga untuk di enable kan nanti ada update dia akan terus dpt update.

Mencari WordPress hosting yang berkualiti tinggi?.. dapatkan disini;

https://kelate.biz/wordpress.html

Kelebihan WordPress hosting ni lain dari yang lain, pertamanya memang dah optimize untk support any wordpress website, kedua nya masa tngh register tu terus bleh install WordPress xperlu login ke cPanel dah, set siap2 username dn password untk wordpress lpas tu tnggl login je.. boleh cuba ya, belum cuba belum tahu… hehe 😀

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top